Українські компанії продовжували нарощувати присутність на світовому ринку ягід попри воєнну агресію з боку росії, що триває.
Про це йшлося під час одного з найбільших у світі ягідних форумів у Нідерландах, повідомляє EastFruit.
Як зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак у своїй презентації, Україна за підсумками попередніх п’яти сезонів стала найбільш швидкозростаючим експортером ягоди серед усіх країн світу, що входять до топ-20 на кінець 2022 року.
«Експорт ягід з України у 2018-2022 роках зростає в середньому на 25% щороку, переважно внаслідок збільшення експортних відвантажень замороженої малини. Однак і лохина останнім часом почала вносити свою лепту в цей процес, що дає змогу Україні щорічно просуватися вгору в рейтингу найбільших експортерів ягід у світі», — говорить Андрій Ярмак.
Водночас експерт ФАО зазначає, що близько $100 млн Україна залишає Польщі, що дає змогу останній утримувати провідні позиції в експорті свіжих і заморожених ягід, допрацьовуючи та реекспортуючи українську ягоду. При цьому Україна продовжує продавати ягоди за найнижчою ціною на ринку, в той час як за певних маркетингових зусиль і незначних інвестицій у технології, з огляду на унікальні агрокліматичні умови вирощування, могла б продавати цю продукцію за преміальною ціною.
Ярмак зауважив, що ці кошти дозволили б знизити залежність від одного найбільшого покупця, з яким останнім часом виникають серйозні проблеми. Додаткове фінансування від диверсифікації експорту з мінімізацією реекспорту через Польщу допомогло б суттєво наростити обсяги та якість продукції, а з ними й рейтинги та репутацію України в ягідному світі.
Він також зауважив, що наступного сезону Україна матиме серйозний карт-бланш на ринку замороженої малини, оскільки багато країн скоротили площі під цією культурою, тоді як світові ціни залишалися вкрай низькими.
«Відповідно, інтерес до малини в сезоні 2024/25 серед світових покупців може знову зрости, що дасть змогу збільшити доходи від реалізації продукції. І було б непогано поєднати це із зусиллями з диверсифікації експорту і малини, і лохини», — прогнозує експерт.