Бізнес по-прованськи, або Екоферма для красивих кадрів

04 червня 2021, 06:56 7610

За останній рік значно зросла зацікавленість внутрішнім туризмом, і ще як мінімум рік українці відшукуватимуть цікаві місця всередині країни. Така тенденція дала поштовх до розвитку різнопланових ферм і мальовничих локацій для відпочинку, а активним інстаграмерам та тіктокерам — для фото та історій.

Полунично-лавандова ферма oLawander неподалік від Києва в Димері була створена ще чотири роки тому. Її власниця Мирослава Лінська зазначає, що з першого року роботи мали достатньо відвідувачів, а окремої лавандової продукції навіть не вистачало всім бажаючим.

Ферма з одного куща 

«Чотири роки тому одногрупниця принесла з Ботсаду ім. Гришка кущ лаванди. Зібравши насіння, я його висіяла, попередньо стратифікувавши. Так за чотири роки виростила сама з насіння лаванду, якої вистачило засадити 1 га», — згадує Мирослава Лінська.

Зараз основне лавандове поле під фотосесії займає 0,7 га та, ще додатково 0,2 га лаванди відведено лише для зрізу квітів на букети.

«При створенні нашої екоферми найскладніше було розорувати цілину, де роками ріс багаторічний бур’ян. За відсутності техніки в нашому місті все робили вручну, а також враховуючи, що в нас все органічне, пирій виводили з наших полів теж вручну, що зайняло цілий рік», — розповідає Мирослава.

Фото з українського Провансу та лавандові страви

Загалом oLawander має формат екопарку, куди бажаючі приїздять на ягідне поле власноруч позбирати ягоди, а заодно, якщо співпаде час, можна зробити гарне фото на фоні квітучої лаванди.

А вже цього року на екофермі відкривається кав’ярня з лавандовим меню, де також буде представлена лавандова продукція.

«Крім того, продаж продукції відбувається через Інстаграм, і саме цей спосіб є найбільш впізнаваний і прибутковий. Взагалі складних моментів зі збутом не було ніколи. Через соцмережі продаємо всю лавандову продукцію, деяких позицій навіть не вистачає, оскільки все розбирають», — розповідає Мирослава Лінська.

За її словами, найбільш популярні лавандові букети в свіжому та сухому вигляді, а ще саше і лавандові валики.

Власниця екоферми додає, що всі квіти збираються вручну, тобто серпом: «Це доволі трудомісткий процес, оскільки потрібно швидко зібрати лаванду в певний період часу, адже від цього залежить концентрація лавандової олії. За день свіжозрізану лаванду потрібно зразу відправити до дистилятора».

Інвестиції повертаються за два сезони

Попри всі складності такого бізнесу Мирослава Лінська говорить, що повернути інвестовані кошти можна вже за два сезони. Все залежить від того, що ще, крім лавандового поля, пропонувати відвідувачам.

«Витрати на 1 га у кожного можуть бути різні. Це залежить від схеми розташування лавандових рядів і оформлення самого поля. Наш гектар обійшовся орієнтовно в 450 тис. грн», — розповідає Мирослава.

Вона додає, що зараз найприбутковішим з усіх представлених напрямків на фермі є фотосесії.

«Із власного досвіду можу сказати, що фотограф зробить ідеальні фото, як у Провансі, навіть із трьох кущів лаванди. Тож розмір не має значення, але якщо ж ви хочете створити лавандову фотозону, почніть із 10-20 соток. Головне — не розмір поля, а сервіс і умови на ньому», — радить власниця oLawander.

Як створити власний Прованс

Мирослава Лінська охоче ділиться своїм досвідом створення екоферми, навіть має курс «Лавандовий бізнес з нуля».

Вона радить початківцям, щоб уникнути помилок при вирощуванні лаванди, спочатку зробити аналіз ґрунту та води і подумати про збут продукції. І вже приймати рішення: чи братися вирощувати лаванду взагалі.

Із сортів Мирослава рекомендує обирати Hidcote Blue, оскільки квіти цього сорту мають насичений синій колір.

Також вона звертає увагу, що лаванда потребує обов’язкового поливу в перший рік зростання, незважаючи на те, що це посухостійка культура. Відразу рекомендує встановлювати автоматичний полив, оскільки клімат змінюється і нестача вологи впливає на цвітіння.

До речі, цього року лаванда зацвіте не раніше 20 червня і, окрім кафе з лавандовими стравами, на відвідувачів oLawander цього сезону чекають майстер-класи зі складання букетів чи лавандових віночків разом із екскурсією з видобування лавандової олії та гідролату.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua