Фокус на лаванду. Українські виробники об’єдналися задля збуту ефірної продукції

21 січня 2023, 06:00 8431

На Закарпатті за ініціативи ФГ «Лавандова Гора» створено всеукраїнську спільноту власників лавандових полів «Лавандові поля України».

Про це AgroPortal.ua повідомляє автор ідеї та власник ФГ «Лавандова Гора» Юрій Качур.

Спільноту власників лавандових полів створено з метою розвитку потенціалу лаванди як сільгоспкультури, пошуку нових ринків збуту продукції та послуг, обміну досвідом між господарствами з різних областей України.

Юрій Качур зазначає, що головне для лавандарів — спільний збут. 

Юрій Качур, власник ФГ «Лавандова Гора»

«Основним продуктом є ефірна олія лаванди, також є попит на сухоцвіт, але навіть із нашими обсягами ми ще замалі для світового ринку. Тому будемо гуртуватися разом», — розповідає підприємець.

Сьогодні поле ФГ «Лавандова Гора» є найбільшим в Україні — 11 га. Після війни власники планують і надалі розширювати свої лавандові площі.

«Ми хочемо об’єднати не лише тих людей, які вже займаються лавандою, а й залучити нових. Ми з дружиною пройшли весь лавандовий шлях з нуля і тепер готові допомогти всім бажаючим консультаціями чи саджанцями, — говорить фермер. — Ідея лавандового поля з’явилася у нас 2012 року після поїздки до Венеції. Згодом ми висадили в Перечині (Закарпаття) перших 400 саджанців лаванди вузьколистої. З того часу почали розширювати свій розсадник і спостерігати за його розвитком. Виявилося, що наш клімат цілком підходить для лаванди».

Лаванда — це чагарник, якихось спеціальних умов для вирощування не потребує, тому добре зростає в кожній області України.

«На півдні лаванда може трошки швидше зацвісти, в інших регіонах — мати більший вихід ефірної олії. Найголовніше при старті — обрати правильний сорт. Наприклад, деякі сорти лаванди не люблять морозу, а іншим і -30°С не страшні. Ми ж обрали для себе три оптимальні сорти, які не бояться ні морозів, ні засухи і вже перевірені роками. Також варто пам’ятати, що ця рослина не любить болотистих місць і найкраще зростає із сонячної сторони», — пояснює Юрій Качур.

Підприємець зазначає, що лише з їхніх саджанців з’явилося близько 15 господарств, які вирощують лаванду площею від 5 соток до 10 га.

«Не в усіх виходить одразу гарний результат, але хто працює, той і має. Більшість полів із наших саджанців ще молоді, тому в найближчі 2-3 роки ми почуємо про багато нових лавандових просторів», — стверджує власник ФГ «Лавандова Гора».


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua