Гайд зі створення равликової ферми з акцентом на локального споживача

06 травня 2023, 05:50 9423

Восени 2020 року в селі Нижчі Вовківці на Хмельниччині з’явилася равликова ферма «Епіравлик». Спочатку Альона Шибунько разом із чоловіком орієнтувалися на експорт, та згодом зрозуміли, що для них це невигідно — ціна живого равлика цьогоріч була на рівні 3,5 євро/кг. Набагато рентабельніше збувати молюсків на внутрішньому ринку та розвивати на базі ферми туристичний напрям.

«Я ніколи не планувала займатися равликами. Працювала в журналістиці, спочатку в телевізійній, потім у редакції газети, а згодом у пресслужбі одного з управлінь Хмельницького. Та один випадок змінив моє життя — я виграла грант на реалізацію власної справи від «Епіцентру». Із зареєстрованими чеками ми подавали бізнес-проєкт чоловіка, залишалося ще декілька, і я подала свій проєкт з розведення равликів без будь-яких сподівань. Це було у серпні 2020 року, а вже у жовтні ми отримали кошти на реалізацію ідеї», — розповідає в прямому ефірі Instagram Альона Шибунько.


Відразу після виграшу подружжя почало шукати ферму, на якій змогли б перейняти досвід. Знайшли на Івано-Франківщині, там же купили свій перший мальок. За 5 кг хмельничани заплатили близько 700 євро. 

Равлики живуть з трави перко та зернових

Сьогодні на 25 сотках ферми — трохи більше пів мільйона равликів Helix Aspersa Muller.

«У нас була своя ділянка, на якій ми викорчували старий сад і засіяли травою перко — гібрид ріпаку і пекінської капусти. Саме цю рослину їсть равлик. Більшу частину щитів чоловік зробив самотужки, решту — докупили вживаними. Загалом вийшло 800 штук», — зазначає фермерка.

Наприкінці травня, коли виростає перко, на поле ставляться щити. Мальок просто в боксах розставляється по всій площі, протягом тижня він сам вилазить і зачіплюється на листочок перко, під яким їсть і спить.

«Коли ми мальків привозимо на поле, вони розміром із сірникову головку. Та вже за 3-4 місяці виростають у першосортних равликів, які важать до 8 грамів», — розповідає Альона Шибунько.

Перші 2 місяці равлики їдять перко, а коли підростають, їм починають давати корм — зернові + кальцій. Роблять це щовечора після поливу.

«Перший рік ми зарано ввели корм, і равлики перестали їсти перко. Тож на осінь, коли їх потрібно було збирати, трава виросла по коліна, і робити це було складно. Тому тепер, поки вони перко не з’їдять, корму ми їм не даємо», — зазначає підприємиця.

Вона рекомендує розраховувати корм наступним чином: на 1 т равликів 1,1 т корму. 

Морква як природний афродизіак для равликів

Восени статевозрілих равликів збирають із поля, миють та переміщують у спеціальну холодильну кімнату, в якій вони входять у стан анабіозу. Так равлик може проспати до 2 років, але чим довше він спить, тим більше втрачає в масі.

«Якщо в жовтні ми його вклали спати, то в лютому починаємо будити. Робимо це в репродукційній кімнаті за допомогою теплої води, де є столи, обрамлені сіллю, щоб равлик не втік. Потім підгодовуємо його 2-3 тижні, щоб він набрав масу, яку втратив, і лише тоді він починає йти в спаровування. Коли ми це бачимо, то даємо йому моркву, адже це для нього як афродизіак, так равлики активніше спаровуються», — пояснює Альона Шибунько.

Після спаровування равлик заривається в баночки з торфом, де й відкладає свою ікру. Равлики — гермафродити, коли вони спаровуються, то зазвичай обоє вагітніють.

Ікра збирається на мальок у бокси, де через 2-3 тижні з’являється потомство, готове переїжджати на поле. Мальок висаджується в кінці травня. Після відкладання ікри равлик зазвичай помирає. Якщо вижив, то ще може піти на одну інкубацію.

Для равлика рентабельним є внутрішній ринок

У перший рік «Епіравлик» значну частину молюсків здав на експорт. Того року зробили акцент на внутрішній ринок — продавали равлика на маточне стадо, на ресторани і залишили собі на сети. Цього року вирішили, що будуть все залишати собі, оскільки в січні мусили докуповувати молюсків у своїх колег.

Фермерка вважає, аби бути в плюсі, потрібно захопити весь спектр равликівництва: екскурсії, розведення на продаж маточного стада, малька, ікри та сетів. І лише тоді буде результат. 

«Нещодавно мала зустріч із фермером із Каталонії, Іспанія. Він має равликову ферму і хотів купити в мене дорослих молюсків за дуже низькою ціною — 2,8 євро/кг. Експортувати невигідно, я не бачу в цьому сенсу для себе», — розповідає вона.

Оптова ціна в 2023 році була на рівні 3,5 євро/кг, це від тонни равликів.

«В Україні було більше ста равликових ферм. Але багато хто минулого року взагалі не запустився або запустився на неповну потужність. Люди думають, що на експорті витягнуть справу, але тут варто пропрацьовувати всі напрями», — вважає Альона Шибунько.

«Епіравлик» як туристична локація з делікатесами та геокуполами

Розширятися фермери не планують, вони хочуть ще більше зайти в туризм. Мрія Альони — поставити на території геокуполи, щоб люди змогли тут і заночувати, а зранку прокинутися з неймовірним краєвидом.

«Я бачу перспективу не лише в розведенні равликів, а й у популяризації сільського зеленого туризму. Наші відвідувачі і є нашими споживачами, які взимку купують наші сети равликів, що розлітаються, як гарячі пиріжки. Рецептуру я вивела особисто. Вартість сету на 12 штук — 150 грн», — зазначає підприємиця.

Цього року сезон розпочнеться в кінці травня. Екскурсії проводяться кожні дві години, і краще записуватися наперед, адже попит великий.

«Цьогоріч ми робимо ще більше посадкових місць, оскільки минулого сезону туристів було вдосталь. Багато бізнесу релокувалося до нашого регіону, було чимало переселенців і тих, хто бачив наші відео з ферми в Instagram та TikTok. Загалом равлики цікаві як дорослим, так і дітям», — резюмує Альона Шибунько.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua