Тепличний бізнес: на ринок виходять комунальні підприємства та ВПО

20 лютого 2024, 05:52 7127

Вирощування тепличних овочів в Україні значно скоротилося, і зменшення потужностей позначилося на ціноутворенні останні два сезони. Також можна відмітити зміщення тепличного бізнесу з півдня до центральних та східних регіонів.

За даними офіційної статистики, 2022 року під огірками захищеного ґрунту були задіяні 1637 га, під томатами — 2579 га, перцем — 87 га, зеленню — 20 га.

Томати й огірки можуть зрости в ціні

Координатор проєкту EastFruit Weekly Олександр Хорев зазначає, що за час тимчасової окупації та бойових дій виробництво тепличної продукції в Україні суттєво скоротилося. 

Олександр Хорев, координатор проєкту EastFruit Weekly

Для порівняння — 2021 року під огірками було задіяно 2976 га, помідорами — 3013 га, перцем — 106 га, зеленню — 51 га теплиць. Особливі втрати у тепличному виробництві України сталися за окупації Кам’янко-Дніпровського району Запорізької області. Так, 2022 року було вирощено 115 тис. т огірків та 142 тис. т помідорів у теплицях — ці офіційні дані дійсно менші порівняно з 2021 роком. Але слід зазначити, що вже минулого року завдяки заходам релокації мінімум 20-30% виробництва тепличних овочів країни поновлено у центральних, західних та північних областях.

Основний сезон вирощування овочів та зелені в закритому ґрунті триває з лютого по листопад. У інший період постачається імпортна продукція переважно з Туреччини. Тож у цей час ціни на тепличні огірки та томати формуються винятково з цін на імпортну продукцію, пояснили в EastFruit Weekly. Отже, тепличні помідори станом на початок лютого коштували 60-80 грн/кг — приблизно так само, як минулого року. Огірки гуртовими партіями реалізуються по 90-120 грн/кг, а торік вони були на 30% доступнішими.

Олександр Хорев, координатор проєкту EastFruit Weekly

Щодо перспектив найближчого місяця, то і томати, і огірки можуть зрости у ціні — традиційно через завершення чергового обороту в Туреччині та відсутність великих обсягів місцевої продукції. Ситуація з цінами для покупців на тепличні овочі в Україні буде більш сприятлива не раніше травня.

Турецький огірок дешевший за український

На оптовому ринку «Шувар» спостерігається цікава ситуація з огірками: в наявності як українські, так і імпортні з Туреччини. Ціни на українські коливаються від 130 до 135 грн, а турецькі можна придбати за 70 грн/кг. Якщо порівнювати з минулим роком, то ціни вищі на 25-30%, що пов'язано з коливанням курсу валют та внутрішніми економічними факторами, але це зростання не вважається критичним. 

Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» (м. Львів)

Зараз спостерігається низький попит на огірки, втім, традиційно сезон тепличних овочів та зелені стартує ближче до середини квітня, тож ситуація може змінитися. Першими на ринок виходять великі комерційні тепличні комбінати та виробники Закарпаття — орієнтовно із кінця квітня. Прогнози цін давати складно, однозначно буде невелике зростання. Загалом же поточна ситуація на ринку відповідає сезону, асортимент і обсяги продукції достатні для задоволення потреб споживачів.

Зміщення регіонів виробництва 

Втрата суттєвої частки тепличних потужностей призвела до зменшення пропозиції не тільки сезонних овочів, а й овочів із теплиць, розповідає голова ГС «Інноваційне фермерство та кооперація» Марія Лакєєва.

Так, якщо станом на 2021 рік на Запорізьку область припадало 19% всіх площ закритого ґрунту, а на Херсонську — близько 11%, то сьогодні вони або тимчасово втрачені через окупацію, або зруйновані. Крім того, на вже деокупованих територіях інших областей також помітно зменшилась пропозиція на локальному рівні.

Марія Лакєєва, голова ГС «Інноваційне фермерство та кооперація»

Скорочення тепличних потужностей позначилося на ціноутворенні останні два сезони, ціни на продукцію суттєво вищі за попередні роки. Зараз відбувається зміщення регіону виробництва з півдня до центральних та східних регіонів. Така тенденція зумовлена вимушеним переселенням родин з півдня до нових регіонів. Там вони намагаються відновити власну справу, використовуючи свої професійні знання в цій сфері. До того ж у селах бракує робочих місць, тож відновлення сімейного бізнесу — один із найоптимальніших шляхів покращення фінансового стану родин ВПО.

За її словами, тепличним бізнесом планують займатись і ті ВПО, що переїхали у сільську місцевість і розглядають цей сегмент як найбільш перспективний, навіть за умови недостатнього досвіду. 

«Втім, за такої ситуації можуть виникати питання щодо якості пропонованої продукції щонайменше у найближчому сезоні», — попереджає експерт.

Для охочих займатися тепличним бізнесом є численні грантові програми як на державному рівні, так і за кошт іноземних благодійних фондів. Наприклад, Червоний хрест надавав теплиці в низці областей; також фінансування для відновлення або започаткування тепличного бізнесу надає Mercy Corps у межах декількох проєктів.

Марія Лакєєва зауважує, що теплична галузь в Україні поступово відновлюється, але говорити про повернення площ на рівень до 24 лютого 2022 року ще зарано.

Комунальне підприємство розвиває тепличний бізнес 

В Опішнянській громаді Полтавської області реалізували перший в Україні проєкт комунальної теплиці площею 320 кв. м. Врожай збирають уже другий рік. Вирощують цибулю на перо, салати, редис, зелень, огірки та помідори. 

«Влітку теплиця відпочивала. Восени посадили цибулю на перо. З реалізацією було складнувато, оскільки попит дещо знизився порівняно з минулим роком, але все ж вдалося реалізувати весь урожай — по оптових ринках та мережах. Цього року не так активно реалізували овочі у мережах, адже через велику конкуренцію вони зменшили обсяги закупівель», — розповідає голова Опішнянської ТГ Микола Різник. 

Електроенергія до теплиці ще не подається. Після запуску було дві буржуйки — для вирощування цибулі на перо цього достатньо. Коли почали висаджувати огірки, встановили котел. Витрати на дрова майже відсутні, оскільки використовується деревина з розчищення посадок та хмиз.

Тепличний огірок — овоч номер один для продажу

За спостереженнями Миколи Різника, найбільшим попитом серед тепличної продукції користуються огірки. Їх минулого року продавали від 100 грн/кг до 200 грн/кг залежно від сезону. 

За наявності ринку збуту перо цибулі можна продавати в середньому по 150 грн/кг. Після першого зрізання збирають ще два врожаї. 

Микола Різник, голова Опішнянської ТГ

Працівників бракує, минулого року залучали їх з біржі. Зараз є програма компенсації частини зарплатні державою в разі працевлаштування робітників з біржі. Працюють переважно жінки. На теплицю такого розміру (320 кв. м) потрібно хоча б дві людини:  одна поливає та збирає врожай, інша — опалює. У пік збору врожаю залучаємо робітників додатково.

Він додав, що хоч 2023 рік був складним, і ціна на продукцію не була високою, КП отримало близько 700 тис. грн чистого прибутку.

100 тисяч з однієї теплиці 

Опішнянська ТГ проводить навчальні програми для місцевих мешканців та жителів сусідніх громад із вирощування овочів у закритому ґрунті. 

«Теплиця — це інструмент заробітку на селі. Не кожен має тисячу гектарів для вирощування зернових культур. А на присадибній ділянці можна влаштувати теплицю і за сезон отримати 100 тис. грн, і не потрібно їхати до міста на заробітки. 

Наша основна місія — показати людям, що можна заробляти навіть на невеликій ділянці. Після навчання багато хто встановив теплиці — вирощують огірки, суницю садову. Цьому сприяли і державні програми, як-от «Сади Перемоги», — розповідають у громаді. 

Також Опішнянська ТГ взяла на себе функцію реалізатора продукції: контрактується із закупівельниками, і коли приїздить фура, до неї завантажується як продукція з комунальної теплиці, так і з присадибних ділянок. 

«Продавець одразу отримує кошти. Адже селяни часто вміють виростити, але не вміють продавати. Тому в майбутньому плануємо організувати хаб, де можна буде провести проби, аналізи, отримати сертифікати та реалізувати продукцію, щоб людина не турбувалася, куди діти вирощені овочі», — пояснює Микола Різник.

Громада планує реалізувати проєкт із будівництва великих теплиць із опаленням, цехом заморожування, а також приміщеннями для зберігання. Проєктно-кошторисна документація вже розроблена, питання в інвестиціях, адже проєкт коштує 72 млн грн. 

У ТзОВ «СОТЕКО» в закритому ґрунті вирощують огірки і помідори. Були ще печериці, але цей напрям закрили. Сезон огірків лише почався. Директор і агроном Валерій Ревенко очікує, що ціна буде нижчою, ніж минулого року. 

Готова теплиця за два тижні

Лютий, березень і квітень — високий сезон замовлень, розповіли в компанії з виробництва теплиць «Екотеплиця». Порівняно з минулим роком запитів на будівництво теплиць побільшало. Звертаються також люди, які отримують кошти від громад, тендерів і державних грантів. Нині є попит на фермерські теплиці, ближче до весни будуть популярні дачні теплиці. Більше замовлень надходить з центру та заходу України, а також Київської області.

Фермерська теплиця — це споруда шириною від 6 до 12 м площею 100-200 і 500 кв. м. 

У середньому вартість теплиці  розміром 8 х 20 м (160 кв. м) разом із установкою складає 200 тис. грн. Це близько 1250 грн за квадрат. Виготовлення та монтаж займають близько двох тижнів.  


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua