Український фундук набирає обертів. За смаком та ціною горіх буде конкурентним на світових ринках

12 липня 2023, 05:58 7442

В Україні збільшуються площі під садівництвом, і сьогодні вони складають близько 200 тис. га землі сільськогосподарського призначення. З них 19 тис. га — під горіховими насадженнями і 42% — промислові горіхові сади.

Останнім часом садівники надають перевагу фундуковим насадженням, адже вони вимагають менше людських ресурсів порівняно з фруктовими садами та створюють у декілька разів більше робочих місць, ніж за вирощування зернових.

З власницею молодого фундукового саду на Київщині Наталею Ільчук AgroPortal.ua зустрівся у Києві під час гастрономічного pop-up «Кий, ШЕФ, Хорив» на Житньому ринку. На маркеті крафтових виробників та фермерів вона презентувала продукцію, вирощену у їхньому господарстві, — печериці та фундук. І якщо грибним бізнесом «Яблунівські печериці» займаються понад 20 років, то сад фундука, висаджений у Фастівському районі Київщини поблизу річки Ірпінь, ще не досяг повного плодоношення.

Наталя Ільчук, власниця родинного бізнесу «Яблунівські печериці»

Сад у повне плодоношення входить через 7 років, але вже з 3-4 року починає плодоносити. Зараз у нас молодий сад, і з часом, коли наростимо обсяги, плануємо реалізовувати горіхи для кондитерської галузі. Кондитери високо оцінюють смак українського фундука — він кращий за іноземний. Сьогодні в Україні вже багато насаджень промислового фундука. Це продукція, яка з часом буде експортуватися, адже як за смаком, так і за ціною горіх буде конкурентним на світових ринках.

В «Офісі з розвитку підприємництва та експорту» підтверджують слова виробників, що успішний розвиток галузі горіхівництва потенційно відкриватиме міжнародні ринки, але при цьому сільгоспвиробникам важливо знати, яку горіхову продукцію краще експортувати.

За словами експертки з міжнародної торгівлі, радниці директора ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» Ольги Гвоздьової, майбутнє за продукцією з доданою вартістю, зокрема оліями, борошном та пастами з різних видів горіхів. 

«Хоч деякі з цих продуктів ще не можна побачити на українських полицях, однак для експортно орієнтованих компаній варто взяти до уваги такі тренди міжнародних ринків», — зазначила Ольга Гвоздьова під час Всеукраїнської горіхової конференції «Назустріч глобальним викликам: горіхова стратегія України».

У фундуковому саду подружжя Ільчуків висаджені промислові сорти польської селекції. Але минулого року під час «Ліщинового вікенду» на території саду волонтерами та військовими була висаджена алея фундука української селекції — Перемога, Святковий, Шедевр. Для цього запросили на Київщину найкращого знавця ліщини: наукового співробітника дендропарку «Софіївка», що в Умані, Олександра Балабака, у відділі якого виведено і вивчено кращі сорти ліщини української селекції. 

Наталя Ільчук розповідає, що минулого року, самі того не плануючи, вони відкрилися як туристична локація, адже до них приїжджало багато волонтерів. Попри війну, вирішили продовжувати розвивати туристичний напрям. Ось уже наприкінці серпня планують влаштувати в саду для всіх охочих збір молодого горіха, а промисловий збір розпочнеться з 20 вересня.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua