Як перетворити вирощування тютюну на бізнес. Рекомендації єдиного в Україні «тютюнового» інстаблогера

02 жовтня 2022, 07:00 21736

Три роки тому на городі сім’ї Крупіних із села Зачепилівка, що на Харківщині, з’явився тютюн. Рослина виявилася дуже вибагливою — їй потрібне тепло, волога та постійний догляд. Попри ці складнощі, зачепилівці планують розширюватися та вже формують дегустаційні партії на продаж.

Коли садити та як збирати врожай, чи реально продати тютюн через Instagram та які перспективи вирощування цієї культури в Україні? Про це в прямому ефірі AgroPortal.ua розповіла Ольга Крупіна. 


Чоловік посадив тютюн для себе, але через брак часу не доглядав за ним. Коли я прийшла на город, то побачила невеликі кущі. Тож наступного року взяла ініціативу в свої руки і почала вирощувати його самостійно.

Шукала інформацію про вирощування тютюну, але комплексно нічого не знайшла. Були лише поодинокі відео загального значення з промислових виробництв. Не знайшовши покрокової інструкції, я вирішила створити її сама — почала вести в Instagram блог про вирощування тютюну.

У своєму блозі я не пропагую паління, до того ж у мене цілком доросла аудиторія, якій цікавий насамперед процес вирощування та догляд за рослинами. 

Тютюн потрібно пасинкувати та вершкувати

Тютюн можна сіяти з насіння у парники або ж з лютого в будинку. Цього року через світломаскування не було можливості доосвітлювати рослини, тому ми сіяли у парники.

Після появи сходів їх потрібно пікірувати, і коли рослина досягає 10-15 см, її можна висаджувати у відкритий ґрунт. Садимо в ряди з відстанню між рослинами 50х50 см — їм потрібно багато місця, адже тютюн виростає до 2 метрів.

Рослина з часом викидає бокові пасинки, які забирають у листя всі ароматичні та смакові властивості: чим більше пасинків, тим тютюн буде слабший.

Різні сорти по-різному пасинкуються і вершкуються: якийсь викидає лише одну квітку, а інший майже щотижня дає цвіт. Якщо ви плануєте збирати своє насіння, то квіти варто залишати.

З одного куща можна зібрати 100 г тютюну

На нашій плантації ростуть такі сорти: Вірджинія, ДюБек, Берлі, Гавана тощо. Їх ми обрали, оскільки в подальшому вони не підлягають ферментації й відразу після сушіння придатні до використання.

У серпні починаємо обривати листя по мірі його дозрівання, на ньому мають з’явитися жовті плями. Спершу обриваємо нижнє листя і поступово переходимо до верхівки, яка буде обриватися аж в жовтні-листопаді. З одного куща можна зібрати 100 г врожаю. 

Одній людині на рік потрібно приблизно 6-7 кг тютюну. Якщо перевести в кількість рослин, то це десь 100-150 якісних кущів. 

Нижнє листя називається піщаним, воно липке через виділення смоли, тому його слід обмивати декілька разів. Потім воно йде на 3-4 дні на в'ялення. Під час цього процесу зменшується кількість нікотину в листі, тому ним не варто нехтувати.

Після в’ялення відправляємо тютюн на сушіння, приміщення для цього обов’язково має провітрюватись. Якщо погода гарна, процес може тривати тиждень, а за високої вологості — близько місяця. Згодом ми його перетираємо на ситах. Чим довше тютюн лежить, тим кращі будуть його смакові властивості.

Під один кущ у сезон йде 6 столових ложок добрив. Їх спеціально не купуємо, використовуємо із загальних запасів.

Вартість тютюну сягає 400 грн/кг

Я вважаю, що тютюн — дуже перспективна культура, хоч і недооцінена. Тим більше, що зараз формується тренд на все натуральне. Переробляти можна не тільки листя. З квітів можна виготовляти ефірні олії, але в нас немає потрібного обладнання, тож ми їх компостуємо.

Ціна кілограма тютюну сягає 350-400 грн. Наступного року будемо розширювати нашу плантацію, наймати працівників. А поки заготовляємо насіння, формуємо дегустаційні пакунки та підтримуємо ЗСУ — наша сім’я передала хлопцям уже більше тисячі цигарок.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua