У поточному сезоні через воєнні дії, девальвацію гривні, специфічні погодні умови, найнижчий рівень догляду за полями склалася найтяжча ситуація в сегменті овочівництва за весь період незалежності України. Тому для першої половини сезону характерна велика пропозиція низькоякісної продукції, що тисне на ціни, а в другій половині експерти прогнозують завезення значних обсягів імпорту.
Часткова окупація низки областей позначилася на новому маркетингову році плодоовочевого ринку. Була практично повністю окупована Херсонська, більша частина Запорізької, Донецької та Луганської областей, частина Харківської. Внаслідок цього Україна втратила понад 40% комерційного виробництва цибулі та до 30% виробництва моркви.
За словами керівника проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Євгена Кузіна, гуртові ціни на більшість позицій борщового набору в жовтні суттєво переважали показники попереднього року: капусту білоголову продавали втричі дорожче, буряки вдвічі перевищували минулорічні показники, цибуля — в чотири рази.
Про те, що цього року ціни на овочі значно дорожчі порівняно з минулим, говорить і аналітик УКАБ Світлана Литвин. Вона зазначає, що станом на середину листопада ціни на традиційні для України овочі зросли в середньому в 1,7 раза: цибуля — в 2,9 раза, до 32,18 грн/кг, морква — в 2,5 раза, до 22,21 грн/кг, капуста подорожчала на 30%, до 10,58 грн/кг, буряк — на 11%, до 13,18 грн/кг. Виключення становить лише картопля, ціни на яку знизилися на 20% і становлять близько 9,47 грн/кг.
В УКАБ зазначають, що щодо подальших прогнозів зростання цін, то в найбільшій зоні ризику знаходиться цибуля. Для інших видів овочів також можливе подорожчання, але лише в межах сезонності без особливих додаткових факторів.
Через низьку якість продукції низка виробників може не вийти на постачання
За різними оцінками, з України виїхало 7-9 млн людей, і така ж кількість внутрішньо переміщених осіб. Водночас доходи українців не зросли, і це означає, що споживачів на внутрішньому ринку буде менше, і вони витрачатимуть менше коштів.
Аналітики «АПК-Інформ» прогнозують, що у сезоні-2022/23 взагалі частка овочів борщового набору в мережах супермаркетів може зменшитися.
«Через низьку якість продукції низка виробників може не вийти на постачання в супермаркети. Є інформація, що мережі готові знижувати вимоги до овочів борщового набору. Цього сезону малі фермери та господарства населення будуть серйозними гравцями на внутрішньому ринку. А пропозиція від них у першій половині сезону тисне на ціни від великих виробників», — зазначає Євген Кузін.
За його словами, питання експорту в поточному сезоні закрите, адже в Україні немає якісної продукції, а ситуація на зовнішніх ринках різниться від попередніх сезонів.
В Україні очікується дефіцит якісної картоплі
За даними «АПК-Інформ», 14% виробництва картоплі знаходилося в постраждалих від бойових дій та окупації північних областях, що має величезний вплив на поточну ситуацію на ринку, і він продовжиться протягом усього сезону.
Імпорту картоплі майже не було, оскільки минулорічного врожаю для внутрішнього ринку було достатньо. Лише в травні та червні в Україну завозили ранню картоплю.
«Під час збору картоплі нового врожаю по всій території України спостерігалася дощова погода, що викликає питання щодо її якості та можливості подальшого зберігання протягом усього сезону. Треба враховувати, що якщо картопля не збережеться, то можливості імпорту теж будуть обмежені. По-перше, у країн-виробників картоплі через посуху врожай буде нижчим на 7-11%, по-друге, в ЄС попит на картоплю буде більшим, і він лише зростатиме», — пояснює Євген Кузін.
Проте експерти прогнозують, що саме картопля буде найменш проблемною культурою борщового набору в 2022-2023 МР, на неї будуть найнижчі гуртові ціни протягом усього поточного сезону.
В овочівництві найбільше постраждав сектор цибулі
Тільки згідно даних офіційної статистики, яка може щодо цибулі відрізнятися в декілька разів, 13% площ під овочем у період вирощування знаходилися в окупації. По капусті, моркві, буряку ситуація не настільки катастрофічна.
Експерти відзначають, що несприятливі погодні умови призвели до стрімкого погіршення якості цьогорічного врожаю цибулі практично в усіх регіонах країни, що викликає серйозні занепокоєння щодо якості продукції та можливості зберігання протягом сезону.
«Ціни на цибулю постійно зростають ще з минулої осені, хоча для даного овочу в звичних умовах характерна яскраво виражена сезонність. Окрім того, що ми тимчасово втратили територію, де вона вирощувалася, тривалі дощі на початку осені значно погіршили її якість. Неможливість зібрати цибулю вчасно призвело до часткового її псування та непридатності до тривалого зберігання. Ситуацію може вирівняти імпортне постачання продукції, однак при цьому ціна не знизиться через дорогу логістику в поточних умовах», — зазначає Світлана Литвин.
Якщо Україна зможе закрити потреби картоплі власним виробництвом, то імпорту капусти український ринок потребуватиме вже в другій половині сезону.
Аналітики ІА «АПК-Інформ» припускають, що цілком ймовірні ризики повторення попереднього сезону, коли імпорт капусти був на рекордному рівні. Скоріше за все, білоголова капуста імпортуватиметься з Польщі, Румунії, Північної Македонії. Хоча зменшення врожаю овочів борщового набору в поточному сезоні через посуху спостерігається у більшості країн ЄС.
Також залежність від імпорту маємо в сегменті моркви, активний імпорт якої експерти прогнозують уже з початку нового року.
За вартістю овочі — четверті в рейтингу імпортованої агропродукції
Як повідомив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький, за вісім місяців 2022 р. вперше за 5 останніх років значна частка — близько 7% — у структурі зарубіжного постачання сільгосппродукції до України припала на овочі.
За даними Державної митної служби України, у січні-серпні 2022 р. обсяги імпорту овочів становили $263 млн, що на 43% більше відповідного показника 2021 р. у $185 млн. Загалом за вартістю закупівель за кордоном овочі стали четвертими в рейтингу імпортованої агропродовольчої продукції після фруктів, риби та олійних культур.