Шанс на виживання: чи знайде український цукор шлях до європейських полиць

23 вересня 2024, 05:58 3703

Історично цукор вважається чутливим продуктом у європейському аграрному секторі, адже європейські виробники отримують підтримку в межах Спільної аграрної політики ЄС, у той час як цукровий сектор є об'єктом жорсткого регулювання в межах Організації спільного ринку ЄС.

Це одна з причин, чому Європейська комісія включила цукор до переліку продуктів, на які поширюються спеціальні захисні заходи в межах Автономних торговельних заходів ЄС для України — пакету тимчасових заходів з лібералізації торгівлі, покликаних підтримати українську економіку під час війни. З червня експорт вітчизняного цукру до ЄС зупинено, оскільки квоти вичерпані.

Про перспективи української продукції на ринках Європейського Союзу в світлі євроінтеграції йшлося під час дискусії, організованої УКАБ. 

У пошуках компромісів

Питання трансформації цукрової галузі в Україні до ринків ЄС є ключовим, зазначив президент УКАБ Алекс Ліссітса. 

propData.content.image
Алекс Ліссітса, президент УКАБ

Щорічно ЄС імпортує цукор з цукрової тростини, при цьому обсяг постачань з України становить менше 10%. На жаль, у відносинах між Європейським Союзом та Україною все не дуже солодко, скоріше, гаряче. Цукор є однією з найбільш важливих і найбільш відкритих тем, і постійно точаться дискусії про те, що робити з українським цукром у Європі. Проте наш шлях до ЄС вже неминучий, тож варто знайти компроміси.

ЄС повинен зважати на Україну під час розрахунку балансів ринку цукру, заявив заступник міністра економіки України, торговельний представник України Тарас Качка. 

propData.content.image
Тарас Качка, заступник міністра економіки України, торговельний представник України

Нам потрібно також розробити новий, мирний підхід до торгівлі та цукру. Ми повинні мати передбачуваність у торговельних потоках. І Україна відкрита для різних шляхів самоконтролю. Експортні ліцензії — це інструменти, які можуть допомогти реально підвищити прозорість торговельних потоків, щоб не зашкодити інтересам виробників цукру в ЄС. Таким є контекст, і я сподіваюся, що ми продовжимо нашу роботу найближчими місяцями з новою Європейською комісією в межах цих модальностей.

За його словами, квота, що вказана в Угоді про асоціацію, вже не відповідає сучасним реаліям та інтересам обох сторін. Потрібен новий баланс і нова квота.

Значний імпорт

Європа завжди була, скоріше, структурним імпортером цукру, нагадав президент Асоціації європейських споживачів цукру (CIUS) Юрій Шаранов.

Юрій Шаранов, президент Асоціації європейських споживачів цукру (CIUS)

Зазвичай середній обсяг закупівель становив близько 2 млн т, але у 2022-2023 роках імпорт перевищив 3 млн т. Це створило досить напружену ситуацію на ринку. Європейська ціна на цукор була однією з найвищих у світі, сягнувши піку торік. Великий дефіцит, очевидно, стимулює ще більшу пропозицію. На щастя, Україна підтримала нас і надала частину своїх надлишків.

Наразі європейський ринок є трохи більш збалансованим. Ціни на цукор 2024 року дещо знизилися. Це свідчить про те, що важливо мати певну диверсифікацію у постачанні та мати різний доступ до різного походження.

Відкритий ринок 

Цього року Європа виробила близько 15,8 млн т цукру, розповів президент Асоціації французьких виробників цукру (SNFS) Крістіан Шпігелер. 

Крістіан Шпігелер, президент Асоціації французьких виробників цукру (SNFS)

ЄС є третім світовим виробником цукру після Бразилії та Індії. Історично склалося так, що ЄС був і залишається значним гравцем на ринку білого цукру в усьому світі, особливо в Середземномор'ї та на Близькому Сході, які були нашими традиційними експортними ринками. Але ми також імпортуємо цукор у досить значних обсягах. На сьогоднішній день імпорт складає 2,7 млн т, що становить не менше 18% від нашого внутрішнього споживання. Ринок близький до самоокупності, адже експорт складає близько 3,5 млн т. Це показники 2023-2024 років. Тож ринок цукру в ЄС можна кваліфікувати як відкритий ринок.

Проте європейські виробники цукру стикаються з низкою проблем: це і збитки через непередбачуваність погоди, а також нові екологічні вимоги, що обмежують використання ЗЗР. Тому виробники вимагають рівних правил гри для всіх учасників ринку. 

Разом дбати про продовольчу безпеку

Т.в.о. голови правління Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Яна Кавушевська наголосила, що українська цукрова промисловість є природним продовженням європейського цукрового поясу. 

propData.content.image
Яна Кавушевська, т.в.о. голови правління Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор»

Ми використовуємо європейське насіння, засоби захисту рослин, купуємо європейську техніку та обладнання для наших заводів. Ми не прагнемо конкуренції, а хочемо співпрацювати. Ми дуже вдячні за можливість експортувати наш цукор з 2022 року, яка дійсно стала для нас рятівним колом у той час, коли це було питанням виживання. І йдеться не лише про виробників цукру, а й про більш ніж 700 фермерів, що вирощують цукрові буряки, які на той час не могли експортувати іншу свою продукцію через проблеми з морською логістикою.

Зараз вітчизняні цукровики намагаються збільшити експорт на світовий ринок, оскільки з 1 червня доступ до ЄС був закритий. Це був добровільний крок з боку українських виробників, адже вони дотримуються міжнародних зобов'язань. Після закриття ринків ЄС Україна продовжувала вивозити цукор до інших країн, зокрема балканських. Обсяги складали 13 тис. т у липні та 10 тис. т — у серпні. 

propData.content.image
Яна Кавушевська, т.в.о. голови правління Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор»

Наразі ж експорт до Європейського Союзу навіть не є питанням доступу до ринку з хорошою ціною. Для нас це майже єдиний доступний напрямок, оскільки морські шляхи досі є небезпечними, ми не маємо можливості експортувати до країн Центральної Азії, які раніше були нашими традиційними ринками збуту.

Зараз в Україні є 33 цукрові заводи, з них працюють 29. Під цукровими буряками знаходиться 225 тис. га. Останні два роки — 250 тис. га. Ці площі розподілені між сільськогосподарськими підприємствами, афілійованими з цукровими заводами, та незалежними фермерами у пропорції 60:40. 

Тому пошук шляхів співпраці з європейськими виробниками на європейських ринках — сьогодні завдання №1. Галузь працює над узгодженням своїх принципів безпечності харчових продуктів з принципами Євросоюзу, а також з усіма іншими стандартами. Так, частина виробників уже взяла на себе відповідальність і зобов'язання щодо декарбонізації. «Ми готові слідувати вимогам ЄС. Це довгий шлях, але ми хотіли б розпочати його зараз, за підтримки європейських колег», — наголосила Яна Кавушевська.

За попередніми прогнозами асоціації «Укрцукор», площа під цукровими буряками наступного року скоротиться на 20%.

Генеральний директор компанії-виробника цукру Cygnet Ігор Шилюк розповів, що цукровий завод не працював 2022 року і відновив свою роботу в сезоні 2023-2024. 

propData.content.image
Ігор Шилюк, генеральний директор компанії-виробника цукру Cygnet

Оскільки росія продовжує атакувати портову інфраструктуру, логістика через Чорне море обмежена і досить дорога. Експорт у контейнерах наразі неможливий, адже великі контейнеровози не заходять в українські порти. Україна цього року мала б експортувати приблизно пів мільйона тонн цукру, без Європейського Союзу це буде проблематично.

Без експорту до ЄС доведеться скорочувати виробництво

Поки триває переговорний процес вступу України до ЄС, важливо налагодити двосторонню торгівлю на більш постійній основі. Європейська сторона очікує більше передбачуваності та надійності.

До війни рівень споживання цукру в Україні складав 1,2 млн т, зараз — 900 тис. т. 

«Ми втратили 300 тис. т споживання всередині країни. Тож питання експорту до ЄС — це питання виживання української цукрової галузі. Ми ближчі до Європи з усіх міркувань, не лише географічних, ніж Бразилія, де є проблема вирубування лісів. Тож це також питання сталого розвитку», — зазначила Яна Кавушевська. 

Українські цукровари готові підвищити стандарти свого виробництва, щоб відповідати правилам ЄС. «Можливість експортувати до ЄС — єдиний надійний шлях. Якщо він буде закритий, ми змушені будемо скоротити виробництво», — продовжив Ігор Шилюк. 

На думку експертів, ще одним поштовхом для розвитку галузі може стати закон, що зобов'язує додавати до палива біоетанол. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua