Від коригування сівозміни до організації переробки. Що дозволяє фермерам триматися на плаву

25 листопада 2022, 06:45 3263

Точне землеробство, яке було впроваджене у ФГ «Флора А.А.» ще 5 років тому, в нинішній складний рік вкотре довело свою ефективність. Завдяки цій технології та ще декільком змінам вдалося виростити непоганий урожай, який дозволяє підприємству триматися на плаву і будувати плани на найближче майбутнє.

«Саме під час війни ми отримали максимальний ефект від точного землеробства, він проявився на 100%. Економія і правильний розподіл ресурсів дали хороший результат, навіть незважаючи на посуху. Ми отримали врожай, який сьогодні трохи вище нуля, але дозволяє нам залишатися на плаву», — зазначає керівник ФГ «Флора А.А.» Андрій Капріца. 

Вийти на хоч і невелику, але рентабельність дозволило додавання в сівозміну декількох культур. Цього сезону вирощували цукровий буряк. 

propData.content.image
Андрій Капріца, керівник ФГ «Флора А.А.»

Це вигідно робити тим господарствам, які знаходяться територіально близько до цукрових заводів. Крижопільський цукровий завод поставив радіус безкоштовного вивозу цукрового буряку від фермерів — 90 км. Тобто в цьому радіусі аграріям буде вигідно і потрібно сіяти цукровий буряк. Нинішнього року ця культура виявилася рентабельною — отримали чистими $2 тис./га. Про наслідки потрібно ще подумати, адже цукровий буряк виносить вологи з ґрунту значно більше, ніж інші, що вплине на врожайність наступної культури.

Також господарство повернулося до вирощування ріпаку, оскільки це експортно орієнтована і затребувана культура на ринках ЄС.

Незважаючи на складний час, фермер не зупиняється у розвитку підприємства та не боїться залучати кредитні кошти. Цьогоріч частково за кредитні кошти було придбано техніку та збудовано нову сушарку.

Андрій Капріца говорить, що сьогодні фермерам доступне кредитування, звісно, окрім тих, хто знаходиться в «червоній зоні».

Також у господарстві вирішили зайнятися переробкою та побудувати олійницю без екстракції з переробною потужністю 60 т соняшнику на добу. Наразі готується бізнес-план для подання проєкту на отримання державного гранту.

І вже зараз складаються плани, щоб до кінця року, максимум — на початку наступного закупити всі необхідні ресурси для виробництва на наступний сезон.


Людмила Лебедь, AgroPortal.ua