Витрати на виробництво менші, ціна — вища. Чим аграрії можуть замінити кукурудзу

17 січня 2024, 05:42 16129

Сорго добре переносить посуху і може конкурувати з кукурудзою або ж доповнювати її. Із зерна сорго можна виготовляти безглютенову крупу, борошно, а також цукор, мед і сироп. Порівняно з кукурудзою витрати на виробництво менші, а ціна на продукцію — вища. Проблема лише у реалізації, адже ринки збуту для цієї культури ще повною мірою не відпрацьовані.

Допомогти сорго вийти з ніші

Останніми роками посіви сорго в Україні скорочуються: спочатку через Covid, а пізніше — через окупацію півдня України. Найбільші посіви були в Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській областях. Але нині там фактично не вирощують сорго. 

Генеральний директор «Науково-виробничого товариства «Укрсорго» Ярослав Бардин розповів, що останніми роками продажі насіння сорго їхнім підприємством скоротилися орієнтовно в 5-7 разів. У піковий період розвитку сорго в Україні загальна площа посівів складала 150-170 тис. га. Зараз це не більше 10 тис. га. 

Загальна проблема виробництва сорго — реалізація. Так, ринки збуту ще повною мірою не відпрацьовані. Сорго головним чином йде на експорт, за винятком того, що переробляється. Тож блокування портів також вдарило по його виробництву. 

Незважаючи на те, що сорго зараз є нішевою культурою, Ярослав Бардин звертає увагу на його перспективність, особливо з огляду на природно-кліматичні умови. 

Ярослав Бардин, генеральний директор «Науково-виробничого товариства «Укрсорго»

Це одна з кращих культур, що в нинішніх умовах дає стабільні результати. Коефіцієнт використання води для виготовлення одиниці продукції вдвічі менший, ніж у кукурудзи. Сорго також вполовину менше, ніж кукурудза, висота рослин сягає 120-130 см. ВІдповідно, потрібно менше вологи і поживних речовин.

Ярослав Бардин запатентував технологію вирощування широкорядних культур (сорго, кукурудза, соняшник), де коефіцієнт використання мінеральних добрив у перший рік складає понад 90%, що дає можливість суттєво зменшити кількість добрив. Щоб отримати 10 і більше тонн зерна сорго чи кукурудзи, використовується максимум 200 кг добрив (азот, фосфор і калій) у перерахунку на нітроамофос. 

Сорго VS кукурудза

Сорго містить більше протеїну (12-14%) порівняно з кукурудзою (8-10%), тому може використовуватися замість неї в комбікормах. Такі дослідження проводить підприємство «Укрсорго».

В Америці сорго використовують для відгодівлі птиці, несучок і на мясо. 

«Якщо почати давати курам сорго, то спочатку вони відмовляються, а потім, навпаки, вже не хочуть пшениці. Сорго легше перетравлюється, завдяки більшому вмісту кальцію шкаралупа твердіша, тобто вихід яєць значно більший, а їхня втрата через пошкодження шкаралупи — мізерна. Вже є агрохолдинги, що використовують сорго замість кукурудзи. Проте низькі обсяги виробництва сорго не дозволяють повністю перейти на відгодівлю цією культурою», — пояснює Ярослав Бардин. 

Високий потенціал урожайності сорго

На думку Ярослава Бардина, потенціал урожайності сорго — 20-22 т/га. 2018 року в ФГ «Тимбай Агро» Білоцерківського району Київської області зафіксували світовий рекорд урожайності сорго — 14,4 т/га. Собівартість цієї культури значно нижча, ніж собівартість кукурудзи. Найбільш затратними у структурі виробництва є мінеральні добрива. 

Фермер Юрій Тимбай вирощує сорго харчове і кормове з 2018 року. Площі невеликі — 50-60 га

Юрій Тимбай, власник ФГ «Тимбай Агро»

Все реалізуємо за кордон. Попит особливо не зростає. Ціна на сорго на 1000-1500 грн/т вища, ніж на кукурудзу. Для сівозміни не сіємо, адже сорго не дуже хороший попередник. Культура любить тепло, тож сіємо її після кукурудзи. Ранні сорти з вегетацією в 90 днів можна використовувати як страхові, для пересіву по озимій пшениці. Минулого року намолотили 8 т/га. Все залежить від погоди.

Сорго VS цукровий буряк

Виробниче об'єднання «Укрсорго» займається культурою більше 30 років.

«Маємо невелику лінію з переробки сорго на колоту крупу, цільну крупу, шліфовану манну крупу і борошно. За якістю це серйозне виробництво, але обсяги невеликі. Крупи дорогі, проте користуються попитом. Плануємо також запустити лінію з переробки цукрового сорго на цукровий сироп і продавати цукор. З 1 га цукрового сорго можна отримати до 10-12 т цукру, тоді як з буряку — максимум 6 т. Цукор із цукрового сорго в 2-2,2 раза дорожчий, оскільки він корисніший. При цьому собівартість виробництва на 50% менше, ніж із цукрового буряку, адже технологія виробництва білого цукру є застарілою і енергомісткою. Вона майже не змінювалася за 200 років. Усі корисні речовини йдуть у жом та мелясу», — додає Ярослав Бардин. 

Якщо у білому цукрі міститься лише сахароза (99,9%), то у сиропі з сорго, крім сахарози, є  глюкоза і фруктоза, а також кальцій, магній, залізо та інші мікроелементи. 

Адаптовані гібриди

«Укрсорго» пропонує адаптовані до українських умов гібриди, навіть для заходу країни, з вегетаційним періодом від 90 до 120 днів. Гібриди підбираються залежно від призначення — на комбікорм, спирт, крохмаль чи крупу. Гібриди сорго варто підібрати так, щоб збирати раніше кукурудзи, аби зменшити навантаження на комбайн. Для сорго потрібні звичайні зерновий комбайн і жниварка. 

Окрім насіння, варто купувати і технологію вирощування, вважає керівник «Укрсорго». «Крім насіння, потрібні технології. Є особливості, не знаючи яких, отримуєш не більше 5-6 т/га. Вартість патенту обійдеться в 10 $/га, при цьому прибавка до врожаю складає 2 т, а це приблизно $350-400», — пояснює він.  

Комбікорм, спирт, крохмаль, крупа

Є дуже багато видів сорго: харчове — для крупи, борошна і попкорну, цукрове використовується в біонергетиці, технічне — для віників, сорго травянисте — для забезпечення сіном та біомасою, розповідає засновник компанії «Союзагроконсалтинг», кандидат сільськогосподарських наук Володимир Середа. Підприємство займається селекцією різних культур, зокрема сорго.

«В Україні проводиться широка селекція сорго. Це безглютенова культура. Зважаючи на безглютеновий тренд у харчуванні, вона може бути дуже перспективною. За потреби ми можемо швидко забезпечити фермерів насінням», — пояснив він.

Цукрове сорго, крім кормів і біоенергетики, можна використовувати для виробництва сиропів та меду.

Володимир Середа, засновник компанії «Союзагроконсалтинг», кандидат сільськогосподарських наук

За складом цукрів цукрове сорго відповідає властивостям меду. Сорговий мед не кристалізується, його можна використовувати для випічки, есенцій. Тоді вироби будуть не лише смачними, а й насиченими корисними мікроелементами. Порівняно з цукровою тростиною сорго цукрове має набагато кращий якісний склад.

Зручна пара на фураж 

Фуражне сорго цінне за складом цукрів і прирівнюється до ярого ячменю. Урожай можна отримати вже в перший рік посіву.

«Сорго доцільно вирощувати в жорстких умовах Степу. Культуру добре сіяти після такого поганого попередника як соняшник, щоб покращити боротьбу з падалицею та амброзією. Бур'яни можна вивести за рік, — додає Володимир Середа. — Зважаючи на всі плюси та мінуси, культура має шанси на значне розширення площ і покаже себе добре в 2024 році з боку економіки — звісно, за правильного технологічного підходу».

Сорго також допомагає відновити деградовані ґрунти і використовується для енергетичних цілей. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua