Баклажан — це один із універсальних овочів, який можна приготувати різними способами. Окрім цього, його можна заморожувати і насолоджуватися літніми стравами в прохолодну пору року. Тому попит на овоч серед споживачів зростає з року в рік.
За даними Державної служби статистики, в Україні 2023 року валовий збір баклажанів склав 326,8 тис. ц, що на 7,1% більше порівняно з попереднім роком (303,5 тис. ц). А урожайність зросла з 121,5 ц/га 2022 року до 131,7 ц/га торік.
У ТОВ «СП «ПАЕК» цього сезону під баклажани відвели трохи більше 9 га. У компанії зазначають, що збільшення площ у майбутньому залежатиме від багатьох чинників: ціна, попит і наявність кадрів. Адже під час вирощування та реалізації баклажанів необхідно багато людей і ресурсів.
Руслан Михайлов: Усе вірно. Баклажан — тепло- і вологолюбна рослина, досить вимоглива до тепла і світла. Ідеальні температурні показники для цього овочу коливаються в діапазоні +20-27°С. Якщо ж температура опускається нижче +15°С, то можуть розпочатися хвороби, а цвіт — обсипатися. Спека теж несприятлива для баклажанів — вище +28°С уже є надмірною температурою. А у такі спекотні дні, як, наприклад у нас влітку, коли термометр показує більше 40°С, а температура ґрунту —більше 50°С, то баклажани можуть просто попектися на сонці.
Руслан Михайлов: Товарний баклажан має бути ідеальним, особливо якщо ми говоримо про перший ґатунок без плям, які не є характерними для того чи іншого гібриду. Він не має бути закрученим — це ознака того, що овоч був у стресі (наприклад, через спеку), та повинен мати однорідне темне забарвлення.
Якщо ви бачите плями на поверхні баклажанів, то вони, залежно від кольору, можуть свідчити про гниль, хворобу, а також це може бути пляма від сонця.