Поповнити визрівальні камери: сировари повертаються до безперебійної роботи

05 березня 2023, 07:00 1922

Війна навчила сироварів працювати за будь-яких умов, зосереджуватись, бути гнучкими і не здаватись. Вони пережили час, коли космічно зросли ціни на сировину, пальне, пакувальні матеріали, коли був дефіцит пального, відсутність електрики. Був період, коли більшість ринків збуту не працювали, а кількість постійних клієнтів зменшилась.

«Але у нас була і є робота, дах над головою, наші знання та руки, які могли щось робити. А в когось цього не було. Це розуміння і вирішувало всі проблеми. Шукали можливості, нові ринки збуту, багато навчались», — розповідає AgroPortal.ua співвласниця сироварні «Гарбузовий Рай» Соломія Братах.

До речі, назва не має нічого спільного з гарбузами. Просто на той момент у подружжя був домашній улюбленець — шотландський тер'єр Гарбузик. Усе своє життя він гуляв у парку в комбінезоні, ходив до собачої перукарні та їздив на виставки. Аж тут переїзд у село, де кури, качки, зайці на сусідній ділянці. І загалом — повна свобода. Так з'явилась назва «Гарбузовий Рай».

Атмосферна сироварня у старій австрійській школі

Львівське подружжя Ігоря Реви та Соломії Братах 9 років тому вирішили продати квартиру в центрі Львова і переїхати за місто. На той момент вони ще не мали чіткого розуміння, чим саме будуть займатись. Пробували себе у різних сферах, та зупинились на сироварінні. 

«Сир почали виготовляти для себе на домашній кухні, але в якийсь момент зрозуміли, що вже не можемо переробляти потрібну кількість молока, і прийшов час шукати окреме приміщення для виробництва. Ідея була знайти не просте приміщення, а красиве, атмосферне. Ми дуже багато їздили по області у пошуках, поки випадково не натрапили на стару австрійську школу, яка стояла закинутою і ніким не використовувалась. Реставрували її, отримали дозвільні документи, і почався новий етап нашої справи», — згадує Соломія Братах.

За молоком їздять досить далеко на велику ферму

За словами Соломії, на фермі є відповідний догляд за коровами, правильне харчування, контроль якості молока. 

«Звичайно, що хотілося б дешевших цін на сировину, але розуміємо, що в такий час немає нічого якісного і дешевого. Зараз серед постійного асортименту маємо 8 видів сиру. Це напівтвердий сир, варіанти кислоферментного сиру та сир із білою пліснявою. Стараємось мати в асортименті й класичний смак — це наш «Світанок», і щось цікаве, як от напівтвердий сир з афинами, чи «Лісова пісня» — з ялівцем та білою пліснявою», — розповідає підприємиця.

На 1 кг напівтвердого сиру витрачають 10 л молока. На свіжий кислоферментний сир потрібно близько 6 л молока. Але якщо його ще й ставити на витримку, то пропорція суттєво збільшується.

Зараз, крім подружжя, на виробництві залучені ще дві працівниці. Це молоді мами, які працюють не кожного дня, а за особливим графіком, оскільки поєднують роботу і догляд за дітками. Якщо власники сироварні їдуть на ярмарки, то допомає ще молодший брат Соломії та його подруга. Вони у них вже експерти з продажу сиру. 

Як відмічають сировари, важко було працювати, коли світло було лише по 4 години. Їхнє виробництво працює лише від електрики, а генератор потрібної потужності коштував великих грошей. Жодний твердий сир не звариш за такий короткий час. Тож визрівальна камера добряче спорожніла. Але вони пережили цей період і зараз працюють у звичному режимі.

До війни власники сироварні «Гарбузовий Рай» їздили на спеціалізовані виставки, сирні конкурси. У 2022 році такої можливості не було, але вони брали участь у ярмарках, які організовували у Львові. І цього року теж планують їх відвідувати. Крім ярмарків та «Лавки традицій» у «Сільпо», сири з «Гарбузового Раю» можна придбати безпосередньо на виробництві або ж замовити в соціальних мережах чи на сайті.

«Дуже любимо, коли нас відвідують гості. Можна приїхати на вихідні на екскурсію виробництвом і дегустацію сиру. Обов'язково за попереднім записом. А ще ми проводимо майстер-класи для дітей і дорослих. Для шкільних груп можна і у будній день. Маємо програму для менших діток і складнішу — для дорослих», — розповідає Соломія Братах. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua