На Львівщині стартував сезон збору чайної троянди

25 травня 2024, 11:45 2825

Власники львівської сироварні «Гарбузовий рай» Ігор Рева та Соломія Братах розпочали сезон тертої ружі. Вони збирають пелюстки троянд та перетирають їх із цукром чи медом.

Про це в прямому ефірі в Instagram розповіла Соломія Братах.


Сироварінням подружжя займається уже 8 років, паралельно — виробляють трояндовий конфітюр. Вони мають власну плантацію ружі у 2 га. На осінь планують закласти ще гектар. 

propData.content.image
Соломія Братах, співзасновниця сироварні «Гарбузовий рай»

Окрім того, що ми самі вирощуємо ружу, ми її ще закуповуємо в односельчан. Але не в усіх, а лише в тих, які перейняли наш досвід. І ось тут найскладніше було пояснити людям, що кожен процес має бути зроблений в певний час — не раніше і не пізніше.

Торік пелюстки у населення закуповували по 120-160 грн/кг. Ціна залежала від обсягу і від того — пелюстка це чи квітка.

«Це сезонна робота, односельчани посадили кущі, в сезон зранку зібрали і привезли нам. Ми з ними відразу розрахувалися, і цілий день люди вільні», — розповідає про переваги такої співпраці підприємиця.

Через погодні умови троянда цього року зацвіла раніше, тому вже зібрано і перетерто перші пелюстки в сезоні-2024.

«Я сподіваюся, що не буде затяжних дощів, адже ми вже розпочали збір пелюсток. Перший літр конфітюру у нас вже є. Думаю, що 1,5-2 т цього сезону зможемо переробити. Але все залежить від погоди», — пояснює Соломія.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua