Птахофабрика на Сумщині утримує близько 100 тисяч курей та цесарок

19 квітня 2025, 06:28 4467

ТОВ «ПТАШИНЕ ПОДВІР’Я» з Сумської області виробляє переважно курячі яйця, але наразі робить великий акцент на яйце цесарки, яка маловідома в Україні. Вільшанська птахофабрика є однією з небагатьох, яка розвиває даний напрям птахівництва. Курячого поголів’я та цесарок на фермі налічується орієнтовно 100 тисяч.

Про це AgroPortal.ua розповіла помічниця керівника ТОВ «ПТАШИНЕ ПОДВІР’Я» Наталія Шамота під час виставки-конференції Food&NonFoodMaster-2025. 

propData.content.image
Наталія Шамота, помічниця керівника ТОВ «ПТАШИНЕ ПОДВІР’Я»

Наразі великий акцент ми робимо на цесарок, вони мало відомі українському споживачеві. Поголів’я цесарки ми завезли з Франції та займаємося його розведенням. Виробництво невеличке, але ми концентруємося на якості продукції. У майбутньому, звичайно, плануємо масштабувати бізнес, тому будемо розвиватися. 

Яйце цесарки більш поживне й корисне, ніж куряче. Набір вітамінів і мікроелементів у ньому значно вищий. Яйце цесарки дещо менше за розміром від курячого, має дуже міцну шкаралупу з шершавою поверхнею. Завдяки цьому воно зберігається триваліше, за правильних умов — 60-90 діб. 

«Яйце цесарки гіпоалергенне, дуже добре підходить дітям для першого прикорму, дієтичне, корисне для спортсменів. У ньому міститься більша кількість білка, але менше жирів. Дана продукція має попит сьогодні, ми вже знайшли свого клієнта», — зазначає Наталія Шамота. 

Вона також розповіла, що ціна на яйце залежить від того, що споживає птиця. Переважно це зернові культури, і від того, яка ситуація на ринку зернових, формуються ціни на яйця. За словами помічниці керівника підприємства, на Вільшанській птахофабриці не використовують жодних гормонів, антибіотиків. Комбікорми для курей і цесарок натуральні, на основі зернових.

Продукція ТОВ «ПТАШИНЕ ПОДВІР’Я» представлена у великих торговельних мережах України, а також у локальних фермерських магазинах.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua