У особистому селянському господарстві «Бараново» на Закарпатті овече та коров’яче молоко у вправних руках сироварів перетворюється на неймовірно смачні сири, масло та кефір.
«Раніше вівчарство у гірських районах нашого краю було звичною справою, але на початку 90-х цей напрям занепав. У селі Іза на Хустщині ми взялися відроджувати традиційне вівчарство та сироваріння. Поголів’я складало 300 овець, які щодня з травня по вересень дають молоко. На овечках ми не зупинились — 2021 року купили в Данії 38 корівок породи джерсей. Ці тварини належать до молочного типу завдяки якостям молока», — розповідає AgroPortal.ua засновник господарства «Бараново» Юрій Лепей.
Він також додає, що молочна продуктивність джерсейської породи висока — надої на день сягають 25-30 літрів. А ще цінність породи полягає у жирному молоці — 6-7%. Із нього виходять відмінні продукти: масло, вершки, сметана, йогурт, кефір та різноманітні сири.
У «Бараново» висока якість молочної продукції досягається завдяки повному контролю за всіма виробничими процесами: від вирощування кормів та утримання корів — до виробництва та доставки готових продуктів.
Асортимент сироварні дуже різноманітний і весь виготовляється зі свіжого молока корів та овець. До нього входять м’які сири, тверді сири, кефір та масло. Сироварня пропонує 15 різних видів молочної продукції під ТМ «ОСГ «Бараново». Деякі продукти виробляються за унікальними рецептами, єдиними в усій Україні.
Також засновники господарства роблять усе, щоб їхній край був цікавим для туристів. І щоб кожен гість зміг відчути його атмосферу, спробувати крафтовий продукт і бути дотичним до історії.
Гостям ми раді щодня, для них із задоволенням проведемо екскурсію, ознайомимо зі старовинними експонатами. У дегустаційній залі зібрані предмети, що у давнину використовувалися для виробництва сиру. Там можна зробити атмосферні фото та відчути, з чого бере свій початок галузь сироваріння. Також можемо запропонувати дегустацію сирів, яка включає 8-10 видів залежно від сезону (з травня по вересень), і напій на вибір (вино, йогурт або кефір).
Для дітей віком до 6 років екскурсія безкоштовна. Для великих груп діє попередній запис. Максимально на дегустації сироварня може прийняти одночасно 100 гостей. Відвідувачі на власні очі можуть спостерігати процес виготовлення овечих сирів за найкращими традиціями закарпатського сироваріння.
На території сироварні є еколавка, де можна придбати крафтові сири, бринзу, домашні йогурти, ковбаси та багато іншого. Також продукцію можна купити в Ужгороді, Мукачеві, Львові, на ярмарках Закарпаття або ж зробити замовлення онлайн та отримати її поштою.
Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua