Чому капуста — це не завжди капуста? Гастровечірка науковця-ботаніка

27 жовтня 2022, 07:00 1583

22 жовтня в Луцьку в кав’ярні UNO відбулася презентація книг та лекція науковця Олексія Коваленка.

Організатори влаштували формат вечері, усім присутнім подали боули та авторський чай. Зі свого боку біолог Олексій Коваленко розповідав про походження та особливості кожного складника, який є на тарілці чи у чашці відвідувачів.

Автор книг «Фрукти проти овочів» та «Рослини-прибульці» працює в Національному науково-природничому музеї НАН України, де займається науковими дослідженнями, проводить лекторії та освітні інтерактивні програми. У вільний від роботи час активно популяризує ботаніку — веде блог і Youtube-канал «Довколаботаніка», сторінку «Ботанік у кедах».

Олексій Коваленко

З ботанічного погляду розділення рослин на фрукти та овочі — це дуже складне та дискусійне питання. Я цьому навіть книгу присвятив. Бо ж, власне, і авокадо багато хто вважає саме овочем та додає його у салати. До речі, з погляду ботаніки, баклажан і кабачок також фрукти. У Бразилії, Філіппінах та інших регіонах авокадо використовують у десертах та навіть солодких напоях.

Гості заходу мали чимало запитань, наприклад, що їли наші предки, адже дуже багато рослин такі собі «зайди», і їх привезли в Україну з інших регіонів. Цікаво, що багато рослин були в нашій країні, але у дикому вигляді. Навіть зараз є чимало диких яблук, які не споживають. Це також груші та черешні, а от вишні — якраз «зайди», попри те, що вони вважаються символом українських рослин. Адже біля кожної хати ніби має бути вишневий садок.

До речі, «серце борщу» — буряк — як культурна рослина походить із Середземномор'я. Але є інформація, що в дикому стані він ріс і на території Криму та центральній частині України, але його не одомашнювали.


Джерело: Konkurent.ua