Агрокебеты 2.0: перезапуск аграрного образования в масштабах страны

05 ноября 2020, 06:00 5271

После успешно начатого в 2019 году пилотного проекта «Агрокебеты» в НУБиП Украины, в нынешнем году сразу пять региональных аграрных заведений высшего образования выразили готовность присоединиться к нему. Поэтому сейчас профессию field manager получают 197 студентов. Чем столичные «Агрокебеты» отличаются от региональных и какие новые фишки добавились к учебной программе, AgroPortal.ua узнавал у организаторов и новоиспеченных студентов.

*Текст подається мовою оригіналу

Другий сезон навчання в НУБіП України

Учасниками проєкту «Агрокебети» в НУБіП України у новому навчальному році стали ще 32 студенти. Їхнє навчання відбувається, як і минулого року, на базі факультету аграрного менеджменту.

«Цього року спеціальність «Менеджмент» отримала значне скорочення місць державного замовлення на магістерському рівні загалом по Україні та в НУБіП зокрема. Студенти, що обрали навчання в рамках проєкту «Агрокебети», є дуже мотивованими для отримання сучасних знань», — розповідає координатор програми «Агрокебети», доцент НУБіП України Олена Ковтун.

Ще з минулого року для всіх студентів було новизною те, що в навчальному плані на рівні магістра спеціальності «Менеджмент» з’явився незвичний блок предметів, такий як «Системи сучасних технологій» у розрізі напрямів «Агрономія», «Аграрна інженерія», «Тваринництво» та «Смарт-технології в агроменеджменті». Тепер — це той перелік предметів, без якого не уявляють свого навчання студенти.

«Завдяки поєднанню академічного підходу до подання теоретичного матеріалу від ключових викладачів з практичними кейсами від бізнесу, ми бачимо, як ці предмети сприймаються «на ура» нашими студентами. Крім того, протягом проходження першого року проєкту пліч-о-пліч зі студентами та менторами з бізнесу ми побачили, як можна оптимізувати навчальний план: об’єднали деякі дисципліни та укрупнили їх, не порушуючи змісту та наповнення», — доповнює Олена Ковтун.

Зовсім по-іншому організатори підходять цього року і до розробки проєктних завдань, адже студентів стало більше, і їх потрібно залучити до виконання єдиного спільного завдання. Окрім цього, організатори працюють над розширенням пулу гостьових лекторів, лекції яких так полюбилися кебетівцям.

Як реакція на виклики пандемії та карантинні заходи, на «Агрокебетах» цього року переважають онлайн-підходи до навчання: участь в обговореннях у групах онлайн, робота над спільними проєктами в дистанційному форматі. Проте прямого контакту як студентам, так і викладачам не вистачає.

«Передбачаючи те, що у сезоні 2020-2021 навчального року збережеться гібридна форма навчання, тобто поєднання навчання в аудиторії та онлайн, ми з перших днів намагались максимально познайомити студентів з тими викладачами, які потім будуть працювати зі студентами в онлайн-форматі. Всі студенти-учасники проєкту «Агрокебети», пройшовши вже певний етап дистанційного навчання (всі заняття відбуваються в синхронному форматі з відеофіксацією лекцій та практичних), говорять про те, що навчання все ж ефективніше та продуктивніше саме в аудиторії — тут відчувається і пульс групи, і харизма лектора, та й запитання і дискусії відбуваються цікавіше», — зазначає Олена Ковтун.

Компанії-партнери проєкту «Агрокебети» у 2020-2021 навчальному році: New Holland — ексклюзивний технічний партнер, МХП — ексклюзивний інноваційний партнер, Bayer — золотий партнер. Срібні партнери проєкту: IMC, «Галс Агро», Limagrain, HORSCH; регіональні партнери проєкту: HarvEast, «Август Україна», «Євраліс», Syngenta, Agrofusion та багато інших.

Агрокебети в регіонах

У 2020 році навчатися за програмою проєкту «Агрокебети» отримали шанс студенти Сумського, Вінницького, Херсонського, Луганського національних аграрних університетів, а також Таврійського державного агротехнологічного університету. Всі заклади вищої освіти вирішили брати участь у проєкті на базі магістерських програм спеціальності «Агрономія».

Іти в регіони — важливий крок для організаторів програми. Адже це шанс для молоді отримати сучасні, а головне — практичні знання від провідних спеціалістів аграрного ринку. Проте із набором, зізнаються організатори, були певні складнощі.

«Це пов’язано насамперед із тим, що студенти, які йдуть до магістратури за освітньою програмою «Агрономія», уже мають місце роботи в аграрних компаніях», — розповідає керівник освітньої програми «Агрокебети» Анатолій Циркун.

Для регіонів справжньою новинкою була велика кількість навчальних годин з економічних і менеджерських дисциплін, а також об’єднання вузькоспеціалізованих дисциплін з рослинництва і агрономії у комплексні аналітичні дисципліни. Проте такий крок є важливим, адже студентам потрібно буде проходити виробниче навчання у провідних аграрних компаніях України, і вони мають володіти певною базою знань.

Переваги бути студентом-кебетівцем

Головна ідея проєкту в НУБіП України — підготувати висококваліфікованого менеджера для агровиробничої сфери економіки. Тому навчальний план було побудовано відповідно до тих завдань, які напрацювала та визначила Наглядова рада проєкту.

«З огляду на те, що програма з 2019 року була започаткована на базі факультету аграрного менеджменту НУБіП України, до неї були інтегровані спеціальні предмети, компетенцій з яких, на думку сучасного агробізнесу, не вистачає випускникам», — розповідає Олена Ковтун.

Незмінною перевагою проєкту залишається супровід ментора під проходження практики на одному з топових агропідприємств України.

«Наші студенти 2019 року набору після проходження шестимісячного практичного навчання стали дорослішими та досвідченішими. Практика виконала, безперечно, свою функцію «Отримання сучасних знань та навичок за формулою learning by doing». І зараз ніхто про студентів-випускників не зможе сказати, що вони мають лише теоретичну підготовку, тому що практики на проєкті «Агрокебети» досить багато. Під безпосереднім керівництвом своїх менторів студенти мають змогу відчути сучасний пульс агробізнесу та оволодіти, відповідно, необхідними навичками. Тоді компанії, до якої випускник прийде влаштовуватись на роботу, не доведеться витрачати час на «дошліфовування» такого спеціаліста», — зазначає Олена Ковтун.

Що думають про «Агрокебети» та чому пішли навчатися на дану магістерську програму — розповідають новоспечені студенти.