Овощная практика: гарантом хорошего урожая является кассетная рассада

28 сентября 2021, 10:15 3669

Фермеры из Тернопольщины Светлана и Ярослав Стрельбицкие, уже десяток лет занимаются выращивание кассетной рассады самых разных овощных и ягодных культур.

*Текст подається мовою оригіналу

«Весь наш врожай — із власної розсади, — розповідає жінка. — По-перше, цікаво нам самим, що ж виросте із крихітних стебелець, які у травні просяться у відкритий грунт. По-друге, власні овочі для сім'ї — це закон сільського життя. По-третє, всі, хто купує в нас навесні розсаду — з дому чи на ринку в Тернополі, — хочуть конкретно знати, який буде з цієї розсади результат.

Як доводить власний досвід подружжя та загальна «овочева» практика, надійним і першочерговим гарантом доброго врожаю є насамперед касетна розсада. 

Після висадження з касети у відкритий грунт розсада не падає, не в'яне, не висихає, а нормально продовжує рости, оскільки коренева система захищена.

«Само собою, звісно, нічого не виросте. Потрібен догляд і правильні дії, починаючи з моменту висаджування. Якщо вести мову про перець і помідори, важливо під час перенесення з касет у відкритий грунт не допустити загущування, а робити лунки 60-70 см одна від одної, між рядами — 70-80 см. Обов'язкова умова — налити в лунку багато (1,5-2 л) води. Іноді цього достатньо, щоб надалі обійтися без поливу. Однак, якщо літо посушливе, поливати насадження треба обов'язково хоча б двічі на тиждень», — зазначає Світлана Стрельбицька.

Бур'яни і тверда суха земля довкола куща — вороги майбутнього врожаю — це треба пам'ятати, дбаючи при тому про регулярне підживлення. За сезон, як правило, помідори й перець Стрельбицькі підживлюють тричі. Перший раз — коли  рослинка візьме ріст, близько третього тижня після висадження. Надалі — з інтервалом три-чотири тижні.

В нинішніх погодніх умовах та враховуючи інші несприятливі чинники природного середовища, найбільший ворог помідорів — фітофтора. Тому фермери тричі за сезон використовують фунгіциди. Перше обприскування проводять на початку червня, орієнтовно через місяць після висаджування. Надалі ще два рази з інтервалом 10-12 днів.

Ще одне дуже важливе для гарного врожаю помідорів: пасинкування та підв'язування до міцних та відповідної висоти кілочків. Особливо це стосується високорослих сортів, які слід підв'язувати кілька разів за сезон в міру їх вегетації.

Гарні та великі плоди можуть вирости лише із якісного насіння. Помідори в Стрельбицьких — переважно класу «Де Барао», який представлений різними сортами різних кольорів і розмірів, а також «Великі рожеві» високорослі. 

Солодкий перець також із високоврожайного насіння — популярний «Геркулес» і крупноплідний. На одному кущі — 8-10 великих перців. 


AgroPortal.ua за матеріалами Сільський господар плюс