Утренний кофе // Свежие, замороженные или ферментированные — какие овощи лучше есть зимой

07 декабря 2020, 06:37 3146

Зимой нам часто хочется больше сладостей, калорийной и жирной пищи. Но это не самый здоровый образ и точно не нужно тем, кто работает из дома и мало двигается. Поэтому не стоит забывать об овощах, но какие выбрать: свежие, замороженные или ферментированные?

*Текст подається мовою оригіналу

Узимку найкраще обирати сезонні та локальні овочі, а не екзотичні для наших широт продукти. Окрім коренеплодів, раціон можна доповнити замороженими овочами. Якщо говорити про магазинні заморожені овочі, там зазвичай використовується шокове замороження, під час якої нутритивна цінність максимально зберігається у продукті.

Обов'язково додавайте до раціону ферментовані продукти: квашену капусту, огірки, помідори, кімчі. Також спробуйте мочені яблука, різноманітні кваси, ферментовані пророщені зерна, місо-супи.

Щодо свіжих тепличних овочів, як-от огірки та помідори, які зараз можна придбати в супермаркеті, то вони залишаються хорошим джерелом клітковини. Не варто часто їсти їх узимку, тому що є запитання до їхньої якості й чистоти. Проте слід пам'ятати, що їжа має безліч різноманітних функцій, окрім користі, зокрема задоволення.

Тому якщо посеред зими вам захотілося відтворити смак літа та з'їсти свіжий огірок або салат, не варто відмовляти собі в цьому задоволенні.

Найкращі фрукти взимку — ті, які є звичними для наших широт у цей сезон. Це можуть бути яблука, айва, певні сорти груші. Також можна їсти заморожені фрукти та ягоди, наприклад, заморожену обліпиху.

Не варто зловживати цитрусовими, яких ми звикли багато їсти взимку. Вони дисонують із потребами організму, оскільки більше охолоджують, ніж зігрівають, та не є локальними для нас. Звісно, це не означає, що потрібно взагалі не їсти мандарини чи апельсини, питання тільки в тому, щоб їх не було забагато в раціоні. Так, це не сезонний і не локальний продукт, але він асоціюється зі святами й має право бути.


AgroPortal.ua за матеріалами The-village.com.ua