Екологічно чиста практика в Швейцарії

28 ноября 2015, 08:00 4062

Экологически чистые продукты набирают популярность во всем мире. Впереди, безусловно, Европа, жители которой отличаются заботой о своем здоровье и, как следствие, долголетием. Один из участников конкурса «Лучшая аграрная практика 2015» этим летом выращивал био овощи в Швейцарии. Впрочем, студент Сумского национального аграрного университета Роман Бондарец расскажет об этом сам.

Влітку 2015 року мені випала нагода пройти виробничу практику в фермерському господарстві Швейцарії. Фермер займався вирощуванням біо овочів.

Господарство мало площу 16 га орної землі під овочеві культури. Технічно було дуже добре забезпечене. Тривалість практики — 4 місяці. Господарство було повністю екологічного спрямування, всі культури не обприскувалися пестицидами; посівний матеріал та розсада не протруювалась та не стимулювалася регуляторами росту. Удобрення було біологічного типу, основну увагу фермер зосереджував на підстилковому гноєві та рідких органічних добривах. Основні культури господарства — це фенхель, морква, капуста білокачанна та кольорова, картопля, цибуля звичайна та порей.

Безпосередньо в обов’язки студента практиканта входило стажування на новітній техніці німецької фірми Deutz Fahr, посадка розсади, контроль забур’яненості поля, формування густоти посіву, збір урожаю ручним способом та машинами.

Для мене було приємним те, що фермер цікавився моїми знаннями в галузі овочівництва по вирощуванню капусти та моркви. Зокрема, якими хворобами вони уражуються, відношення до вологи, оскільки вся технологія побудована на зрошенні. До речі, моркву в господарстві вирощують гребеневим способом з двома рядками в гребені. Та завдяки частим поливам прискорюють ріст культури.

Фермер проводив для мене екскурсії на фірму з вирощування розсади, яку, незважаючи на біо напрямок, все ж обробляли біологічними добривами та стимуляторами росту Organic Plant Feed. Вся розсада вирощувалася 5-6 тижнів та продавалася на висаджування у відкритий ґрунт.

Насіння  закуповувалися не протруєне, не інкрустоване, а лише відкаліброване. Все насіння було оригінальним. По насінню ми співпрацювали з Сінгентою, Нунемсом та швейцарською фірмою біологічного насіння Уфа Семеніс.

Також мав нагоду відвідати тепличний комплекс, де вирощувалися культури, такі як огірки, перець, баклажани та помідори. Невеличкою проблемою для мене стала мова, оскільки весь обсяг інформації я, нажаль, не зміг зрозуміти.

Всю продукцію ми мили, фасували та продавали в мережу швейцарських продуктових гіпермаркетів.

Звичайно, простіше, коли ти маєш базовий багаж знань в сфері рослинництва та овочівництва. Завдяки цьому я з невеликою допомогою зміг налаштувати сівалку при висіві моркви, скласти овочеву сівозміну з проміжними культурами (салат та редиска). Вирахувати норму висіву, знати схему посадки або спосіб сівби. Але теорія теорією, а практика практикою.

Поспостерігавши за всіма технологічними процесами, все набагато швидше запам’ятовується та сприймається. Практично я побачив, як потрібно вносити органічні добрива, проводити механізовано збір урожаю, проводити зрошення.

Ця практика для мене була чудовою можливістю взяти участь у процесі вирощування та догляду біо культур. Покращити свої знання іноземної мови та набути вмінь користуватися новітньою технікою, зокрема тракторами фірми Дойц та Нью Холланд. Також проводити контролі урожаю цвітної капусти, моніторингу забур’яненості і таке інше.

Я вважаю що закордонна практика є чудовим шансом для молодого студента агронома поглибити свої знання в сфері овочівництва та набути нових професійних навичок та дізнатися секрети закордонних фермерів.

Роман Бондарець, студент 4 курсу, спеціальність «Агрономія»