Полуниці, джем, сироп та Німеччина

27 ноября 2015, 19:30 2881

С чем у вас ассоциируется Германия? Пиво, сосиски, идеальные дороги? У одной из участниц конкурса «Лучшая аграрная практика 2015» эта страна ассоциируется с клубникой, джемом и сиропом. Это не удивительно, ведь студентка Винницкого национального аграрного университета Ольга Пацар провела целое лето среди этих сладких ягод в далекой Германии.

Ще не будучи студенткою, я мріяла побувати в різних куточках нашої планети. З кожним роком це бажання збільшувалось. Навчання в університеті подарувало мені можливість втілити свою мрію у реальність.

Завдяки співпраці університету з різними країнами світу, мені була запропонована можливість провести своє літо на виробничій практиці в одній з найрозвиненіших країн Європи — у Німеччині. Довго не думаючи, я скористалась цією нагодою. Університет допоміг мені у підготовці до цієї поїздки, зокрема, у зібранні та оформленні необхідних документів.

Я з нетерпінням чекала цієї подорожі. В момент від’їзду я відчувала хвилювання, на рахунок того, як зустріне мене ця країна та якого відношення слід очікувати від нового оточення. Але мої хвилювання були даремні, я потрапила у чудову родину, яка забезпечила мене житлом та всім необхідним. Їх господарство називалось «Hof Kötter», яке займалось вирощуванням, переробкою та продажем полуниці. Їх сім`я складалась з подружжя, бабусі та чотирьох дітей.

Господарі надали мені роботу: зібрання полуниці та переробці її на джеми та сироп. Мій робочий день розпочинався о п’ятій годині ранку. Я і мої колеги зустрічались біля будинку господарів та отримували від них інформацію про об’єм роботи, який ми повинні виконати протягом робочого дня. Після чого ми вирушали на поле та приступали до збору полуниці.

Приблизно з 12:00 до 15:00 години, нам надавався вільний час для обіду та відпочинку. Після обідньої перерви разом з бабусею ми приступали до приготування джему та сиропу.

У 18:00 закінчувався наш робочий день. У неділю ми працювали за скороченим графіком роботи, лише до 10:00, після чого, господарі давали нам власні велосипеди, щоб ми мали можливість ознайомитись із місцевими краєвидами та ландшафтами.

Для урізноманітнення щоденних робочих буднів, наші роботодавці влаштовували нам вечірки та пікніки.

Вивчення іноземної мови в університеті,  дуже  допомогло  мені у пристосуванні до буденного життя у Німеччині та знайти спільну мову з людьми, які мене оточували під час виробничої практики. Робота, яку я виконувала, приносила мені не лише гарний заробіток, а й дала можливість знайти багато нових друзів, зв’язок з якими я підтримую досі.

Під час перебування на виробничій практиці сім’я Kötter весь час пильно спостерігала за виконанням наших обов’язків. Вони були приємно вражені тим, як ми відповідально ставилися до своєї роботи та запропонували нам приїхати до них на наступний рік.

Я щиро вдячна ВНАУ за подаровану мені змогу побувати за межами нашої держави, яка не лише допомогла мені підвищити рівень знань з іноземної мови, а й можливість ознайомитись з культурою, менталітетом та рівнем життя Німеччини, що є безцінний досвід у моєму житті.

Ольга Пацар, студентка 4 курсу, спеціальність «Облік та аудит»