Юний селекціонер, або Як я проходила виробничу практику у Франції

30 ноября 2015, 12:00 2291

С чего начинается урожай? С хороших семян. А с чего начинается профессионал? С хорошего обучения как теоретического, так и практического. О том, как научиться производить семена европейского качества нам рассказала студентка Таврического государственного агротехнологического университета Алена Барановская.

Закордонна практика… про неї мріє, напевно, кожен студент чи школяр. Ще за шкільною партою, вивчаючи французьку мову, я, мабуть, як і кожна дівчина, мріяла відвідати батьківщину Коко Шанель та Бальзака — Францію. Прогулятися Єлисейськими полями, побачити загадкову Ейфелеву вежу та мальовничі пейзажі, які так манили нас з ілюстрацій книжок. І от, вступивши до університету, у мене з’явилася така можливість. А я вирішила, що це — мій шанс!

Розпочалися мої відкриття у 2014 році. Тоді я вперше поїхала на закордонну практику у Францію.

І от цього року, я вже як стріляний горобець, вирішила поїхати на практику ще раз, але вже на 3 місяці. Звісно, хвилювання не покидало мене  аж до того моменту, доки я не прибула до місця призначення. Але хвилювалася я даремно. Всі організаційні моменти були добре узгоджені, і я відразу змогла «влитися» у колектив.

Проходити практику мені випала можливість у компанії «Євраліс Cеменс». Це відома французька компанія, один з лідерів серед насінницьких компаній Європи. Вона займається створенням високоякісного насіння соняшнику, кукурудзи, ріпаку, сої та сорго. На території Європи компанія має 10 дослідних центрів та понад 250 тисяч дослідно-демонстраційних полів. І найбільшою перевагою особисто для мене стало те, що «Євраліс Семенс» має власну потужну станцію у Черкасах. А що може бути кращою практикою для майбутнього агронома, як не робота в такій компанії?

На перших етапах практики ми збирали інформацію про інтенсивність та період цвітіння кукурудзи. Для цього тричі на тиждень їздили на дослідницькі поля, рахували кількість суцвіть, робили заміри, знімали показання з міні-метеостанцій, які встановлені майже на кожному полі. І так все рахується до кінця цвітіння. Потім всі дані систематизуються та ретельно оброблюються.

Далі я потрапила на поля, де безпосередньо відбувається схрещування сортів та гібридів та виведення покоління F3. На волоті, які вже сформувалися, відразу «одягають» паперові чохлики, а початки накривають невеличкими пакетами. Наступного дня зібраний у чохли пилок переносять на початок. Це все робиться для того, щоб кожна рослина запилювалась лише власним пилком. Так продовжується, доки всі рослини будуть запиленими. Потім відводиться певний час на дозрівання, і збирають урожай, який знову ж таки відправляється на аналіз до лабораторії.

І останнім етапом моєї практики став збір урожаю кукурудзи. А саме кукурудзи, яку скошують на силос. Для цього спеціально для «Євраліс Семенс» конструюються комбайни, які оснащенні приладами для відбору зразків (1-2 кг) відразу з поля. Працюють в них дві людини — шофер, та той, хто безпосередньо і відбирає зразки, чим власне я займалася останній місяць своєї практики. Всюди налагоджено чітку систему, всі дані заносяться в комп’ютер комбайна, пакети для зразків нумеруються відповідно до назви сорту чи гібриду та номеру рядка. З поля все потрапляє до великої сушильної кімнати, де досягає відповідної вологості та відправляється у лабораторію. Ось так пройшли три місяці моєї практики у Франції.

Ну, а на завершення своєї розповіді хотілося б підвести підсумки того, що ж дала закордонна практика особисто мені. Насамперед, це — особисті відкриття та враження, адже не кожен в наш час має можливість просто відвідати іншу країну, не говорячи вже про проживання в ній тривалий час. Моєму щастю не було кінця, коли я вперше побачила Ейфелеву вежу, Єлисейські поля, Тріумфальну арку. А які мальовничі оті маленькі провінціальні містечка Франції! Всюди безліч квітів, невеличкі затишні провулочки, старовинні замки майже в кожному місті. Під час практики мені довелося багато подорожувати територією Франції, тому я можу з впевненістю заявити: я відкрила цю країну для себе!

А, з іншого боку, безцінний професійний та життєвий досвід. Вже повернувшись додому, я змогла повністю осмислити, наскільки важливими були для мене ці три місяці. Я власними очима побачила всі етапи створення високоякісного насіння, спілкувалася з багатьма фермерами, які не один рік працюють на землі, відчула різницю, як можуть впливати кліматичні умови на вирощування одного й того ж гібриду. І цей список можна продовжувати безкінечно. А ще практика дає можливість сформуватися твоїй особистості, адже опинившись в іншій країні, де немає твоїх рідних та друзів, де навколо тебе говорять іншою мовою, ти стаєш дорослішим, більш самостійним і вчишся цінувати те, що в тебе є.

Альона Барановська, студентка 4 курсу, спеціальність «Агрономія»