На этом рынке свою нишу заняли Happyroni, которые предложили украинские макароны с бобовых культур – красной чечевицы, зеленого и желтого гороха и нута.
* Текст подається мовою оригіналу
Виробництво позиціонує себе як веганське та 100% натуральне. Бобові макарони смачні та швидко готуються, містять вдвічі більше рослинного білку та на 20% менше вуглеводів. Мають низький глікимічний індекс, не містять лактози та злаків.
Засновниці Happyroni – Ганна Шукліна та Вікторія Князєва – розпочали свою справу три роки тому.
«Виробництво стартувало в 2018-му році з ідеї зробити щось таке, чого не виробляють в Україні. Саме тоді почали цікавитися темою здорового харчування», – розповіли засновниці AgroPortal.ua.
Перші проби
Першими макаронами були гнізда з нуту. Зараз вони вже зняті з виробництва. Потім відбулося удосконалення рецептури, придбали нову паста-машину, згадують у компанії.
Загалом на розробку ідеальної рецептури пішло близько року.
«Спочатку все складно – як у будь-якій справі. Треба було робити все з «нуля», розібратися у всіх процесах – від розробки рецептури, пошуку сировини, до пакування готового продукту. Далі – пошуки ринку збуту», – ділиться одна із засновниць.
Якщо спочатку у тісто додавали борошно твердих сортів пшениці, то зараз злаків не використовують взагалі.
Бобові – це корисно
Ганна та Вікторія люблять життя та мають чудові родини, про здоров’я яких повинні дбати щодень. Занурившись у тему здорового харчування, вони дізналися про корисні властивості бобових культур, і замислились про те, чому українці настільки погано знайомі з цими продуктами.
«Для багатьох горох асоціюється з гороховим супом у дитячому садочку, квасоля не звична у приготуванні, а з сочевицею та нутом мало хто знайомий», – діляться вони.
Попри те, бобові мають унікальні корисні властивості та рекомендовані для щоденного вживання.
Happyroni взяла собі за ціль довести до споживачів, що бобові – це корисно, і ними можна смачно нагодувати свою сім’ю.
З усього асортименту найпопулярнішими у Happyroni зараз називають макарони з червоної сочевиці та нуту. Вони представлені вермішеллю, трубочками, мушлями та спіралями.
У пошуках сировини
Вся сировини для виробництва – сочевиця, нут, горох – виключно українського походження. Для її закупівлі компанія налагодила співпрацю з вітчизняними фермерами.
«Зараз ми повністю задоволені якістю сировини», – розповідають у Happyroni.
Проте додають: хоч в Україні вирощується багато гороху, але знайти борошно з зеленого гороху виявилося складною задачею.
Окупилися за два роки
На сьогодні компанія має сучасний цех на Київщині, оснащений італійським обладнанням та має великі плани щодо розширення.
Розповідають, що першочергові інвестиції у запуск виробництва окупилися за два роки.
За цей час компанії також вдалося систему збуту. Якщо першими покупцями бобових макарон були друзі, серед яких – спортсмени та вегетаріанці, то далі спрацювало «сарафанне радіо» і соцмережі.
Зараз у асортименті компанії – три десятка позицій продукції та чотири набори. Що привертає увагу – в упаковці повністю відсутній пластик. Це один із принципів етичного та екологічного виробництва, яким слідує компанія.
Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua