Международный год овощей и фруктов. Место Украины в ИНФОГРАФИКЕ

20 января 2021, 06:04 9811

Коронавирусная пандемия COVID-19 стала новым вызовом для Украины и мира в борьбе с неполноценным питанием. Именно поэтому Продовольственная и сельскохозяйственная организация ООН (ФАО) провозгласила 2021 год Международным годом овощей и фруктов.

* Текст подається мовою спілкування

Зокрема в ООН закликали країни розглядати рік як можливість вдосконалити інфраструктуру і методи ведення сільського господарства, підтримуючи дрібних виробників. Саме у плодоовочевому секторі втрати та псування продукції залишаються критичною проблемою. У ФАО порахували, що 50 % плодоовочевої продукції, виробленої в країнах, що розвиваються, втрачається на різних ланках ланцюжка від збору врожаю до споживання.

AgroPortal.ua у партнерстві з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» проаналізували останні 10 років у розрізі виробництва овочів та фруктів.

«Якщо говорити про світ, то як більшість категорії продуктів, обсяги виробництва овочів та фруктів зростає. За останні 10 років середньорічні темпи приросту вирощування овочів та фруктів практично однакові: овочі — 1,6%, фрукти — 1,5%. Таке зростання в першу чергу пов’язане зі збільшенням численності населення в світі», —  зазначає аналітик УКАБ Світлана Литвин.

 

Серед найпопулярніших овочів найбільші темпи зростання демонструють огірки (щорічний приріст на рівні 2,9%), баклажани (2,3%) та маніок (2,3%). Серед фруктів лідерами по темпах зростання є група манго, мангустин, гуава (щорічний приріст — 3,8%), мандарини (2,9%), ананаси (2,4%).


 
 

 

«Україна займає 11-те місце серед найбільших виробників овочів з долею 1% від світового обсягу виробництва та 45-те місце в рейтингу найбільших виробників фруктів з долею 0,3% від світового обсягу виробництва», — додає Світлана Литвин.

Що стосується українського ринку, то тут за останні 10 років ситуація стосовно вирощування овочів залишається на порівняно стабільному рівні та їх обсяг виробництва коливається в межах 28-33 млн т.

 

«Левову частку в цьому обсязі займає картопля і її доля становить 68-71%. Однак варто відмітити гарні темпи зростання обсягів виробництва гарбузів (щорічний приріст на рівні 10%), часнику (3,2%) та томатів (2,1%). Аналогічна ситуація спостерігається із обсягами виробництва фруктів та ягід. За останні 10 років їх сукупний обсяг виробництва становив 2,8-3,3 млн т. Найбільші щорічні темпи приросту за вказаний період продемонстрували малина (3,7% приросту), яблука (2,8%) та сливи (1,5%)», — уточнює аналітик УКАБ Світлана Литвин.

 

Враховуючи поступову популяризацію здорового способу життя, варто очікувати поступове зростання обсягів виробництва овочів та фруктів в Україні в найближчий час, прогнозують в УКАБ.